Bulimia nervoasa

Bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade repetate de mancat excesiv urmate de comportamente inadecvate prin care încearca sa compenseze cantitatea mare de alimente mancata, cum ar fi varsaturile autoprovocate, abuzul de laxative, de diuretice sau de alte medicamente, posturi si exercitii fizice excesive.

Desi tipul de alimente consumate in timpul mancatului compulsiv variaza, acesta include de regula dulciuri, alimente cu multe calorii, cum ar fi inghetata sau prajiturile. Indivizii cu bulimie nervoasa sunt de regula incomodati de problemele lor cu mancatul si incearca sa-si ascunda simptomele. Astfel, ei mananca excesiv mai mult in secret sau increcand san u fie observati. Un episod poate fi sau nu sa fie planificat dinainte, si este de regula caracterizat prin consumare rapida.

Mancatul compulsiv continua pana ce individul se simte inconfortabil sau dureros de satul. Mancatul compulsiv este declansat de regula de stari afective negative, stres, foamea intensa urmand unor restrictii de dieta ori unor sentimente in legatura cu greutatea, conformatia corpului si mancarea. Mancatul compulsiv poate reduce pentru scurt timp starea emotionala neplacuta, dar adesea urmeaza aparitia unei dispozitii depresive. Efectele imediate ale varsaturilor sunt usurarea disconfortului fizic si reducerea fricii de a nu lua in greutate. In unele cazuri, voma devine un scop in sine, iar persoana va manca compulsiv pentru a vomita sau va vomita dupa ingerarea unei cantitati mici de alimente..

Indivizii cu bulimie nervoasa pun accent exagerat pe forma si greutatea corpului atunci cand se avlueaza pe sine. Indivizii cu aceasta tulburare pot semana foarte mult cu cei cu anorexie nervoasa din punct de vedere al fricii de a nu lua in greutate, al dorintei lor de a pierde din greutate si al nivelului de insatisfactie in legatura cu corpul lor.

Care sunt simptomele?

  • Mancatul într-o anumita perioada de timp (de exemplu, în decursul a doua ore), a unei cantitati de mancare mai mare decat cea pe care ar manca-o cei mai multi oameni în aceeeasi perioada si în conditii asemanatoare.
  • Sentimentul ca persoana nu se poate opri din mancat sau nu poate control ace si cat mananca.
  • Comportamente neadecvate realizate pentru a preveni luarea în greutate, cum ar fi provocarea de varsaturi, abuzul de laxative, diuretice, clisme sau alte medicamente care faciliteaza eliminarea rapida a mancarii, postul sau exercitiile.

Cand apare?

Bulimia nervoasa incepe de regula in ultima parte a adolescentei sau la inceputul vietii adulte. Mancatul compulsiv incepe frecvent in cursul sau dupa un episod de dieta. Comportamentul perturbat de a manca persista cel putin cativa ani intr-un procent ridicat de esantioane clinice. Evolutia poate fi cronica sau intermitenta, cu perioade de remisiune alternand cu recurenta episoadelor de mancat compulsiv.

Care sunt posibilele cauze?

Diverse studii au sugerat ca la rudele biologice de gradul I ale indivizilor cu bulimie nervoasa apare mai frecvent aceasta tulburare.

Anunțuri