Anorexia nervoasa

Persoana care sufera de anorexie nervoasa refuza sa-si mentina greutatea corporalala un nivel normal, este extrem de speriata de luatul in greutate si prezinta o deteriorare importanta in perceperea formei sau greutatii corpului sau. In afara de asta, femeile postmenarhice (care au trecut de primul ciclu menstrual) cu aceasta tulburare nu mai au menstruatie. Cand anorexia nervoasa apare in cursul copilariei sau la inceputul adolescentei, poate exista o incapacitate de a lua in greutate kilogramele normale necesare pentru crestere, in loc sa piarda in greutate.

De regula pierderea in greutate se realizeaza in primul rand prin reducerea cantitatii de alimente mancate. Chiar daca indivizii incep prin excluderea din dieta lor a ceea ce ei percep a fi alimente cu multe calorii, este foarte probabil ca ei sa ajunga sa tina o dieta extrem de restrictiva, limitata uneori la numai cateva alimente. Metodele suplimentare de pierdere in greutate includ purgatia (adica, varsaturile autoprovocate sau abuzul de laxative sau de diuretice) si exercitiile intense sau excesive. Desi unii indivizi cu aceasta tulburare pot recunoaste ca sunt slabi, ei de regula neaga implicatiile medicale severe ale stilului lor de alimentatie. Ei pot utiliza o mare varietate de tehnici pentru a-si evalua dimensiunea sau greutatea corpului, incluzand cantarirea excesiva, masurarea obsesiva a partilor corpului si utilizarea persistenta a oglinzii pentru a controla zonele percepute “grase”.

Stima de sine a indivizilor cu anorexie nervoasa este extrem de dependenta de forma si greutatea corpului lor. Dintre consecintele pe care le are anorexia asupra corpului persoanei, amintim: constipatie, durere abdominala, intoleranta la frig, lipsa de energie, slabirea excesiva, incetinirea activitatii inimii, eroziuni ale smaltului dentar, tensiune scazuta.

Care sunt  simptomele?

Refuzul de a mentine greutatea corporala deasupra sau la nivelul minim normal pentru varsta si înaltimea sa (poate ajunge sa cantareasca cu mai putin de 85% din greutatea normala). Frica intensa de a nu lua în greutate sau de a deveni gras(a), chiar daca are cu mult sub greutatea normala. Persoana are o perceptie gresita asupra greutatii si formei corpului sau (Ex.: se vede pe sine ca fiind foarte gras(a), desi este extrem de slab(a). Altii realizeaza ca ei sunt slabi, dar sunt inca preocupati de faptul ca anumite parti ale corpului lor, in special abdomenul, fesele si coapsele sunt “prea grase”). La femeile postmenarhice, nu mai apare menstruatia.

Cand apare?

Anorexia nervoasa incepe de regula la jumatatea sau spre finele adolescentei (varsta 14-18 ani). Tulburarea poate sa apara din cauza unui eveniment de viata stresant.Poate fi necesara spitalizarea pentru a restabili greutatea si redresa dezechilibrele hidroelectrolitice. Din pacate, multe dintre persoanele care sufera de anorexie prezinta un risc mare de deces, din cauza nu se mai alimenteaza aproape deloc.

Care sunt cauzele posibile?

Exista un risc crescut de anorexie nervoasa printre rudele biologice de gradul I ale indivizilor cu aceasta tulburare. Exista si un factor social care are o contributie la aparitia anorexiei si anume modelul de succes promovat în mass-media, al fetelor cu o silueta extrem de subtire. De asemenea, sportivele, balerinele si studentele prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta tulburare.

Anunțuri