Autoindeplinirea profetiilor sau Efectul Pygmalion

foto-6O profetie autoindeplinita este o credinta care devine adevarata deoarece persoana se comporta ca si cum ar fi deja adevarata. Expectatia noastra care se refera la un anumit rezultat ne schimba comportamentul si schimba si modulul in care suntem vazuti de cei din jur. Astfel, ceilalti ne ofera feedback-ul si rezultatul pe care ne asteptam sa il primim, intarindu-ne credinta initiala.

De exemplu, atunci cand mergem la o petrecere unde nu cunoastem pe nimeni si credem ca nu vom face o impresie buna sau suntem ingrijorati ca nu o sa avem cu cine sa vorbim, ne vom comporta cel mai probabil inadecvat, ne vom simti anxiosi si stanjeniti. Persoanele din jurul nostru nu vor interactiona cu noi sau vor interactiona dar cu putin entuziasm, ignorandu-ne. Feedback-ul primit din partea celor din jur va reintari convingerea ca nu putem interactiona cu persoane necunoscute si ca nu suntem sociabili.

Pe de alta parte, daca mergem la o petrecere unde nu cunoastem pe nimeni si abordam o atitudine pozitiva, deschisa, sociabila, prietenoasa cel mai probabil cei din jurul nostru vor fi influentati de comportamentul si atitudinea noastra deschisa si vor socializa si ne vor include in atmosfera petrecerii.

Un experiment celebru a aratat puterea profetiilor. Cercetatorii au ales aleator un grup de copii si le-a comunicat profesorilor lor ca respectivii copii au un IQ peste medie. Astfel, profesorii se asteptau la rezultate expetionale din partea lor. Dupa un an de zile, performantele copiiilor respecitvi au crescut foarte mult, fiind cei mai buni copiii din clasa.
Atunci cand profesorilor li s-a comunicat ca anumiti copii au un coeficient de inteligenta mai mare decat altii , prin comportamnetul lor au facilitat reusitele copiilor respectivi. Astfel, profesorii au fost mai atenti cu acei elevi , au folosit mai multe aprecieri, laude, au transmis informatii constiente sau inconstiente ca au incredere in cunostintele si potentialul lor.

Astfel, atunci cand ne asteptam ca lucrurile sa mearga prost  sau cand abordam o situatie cu ganduri mai putin pozitive, rezultatul va fi pe masura asteptarilor. Situatia este valabila si invers, abordand o situatie cu pozitivism, deschidere si entuziasm vom aborda si un comportament adecvat,relationarile cu cei din jur se vor schimba si rezultatul va fi cel dorit.

by Carolyn Kaufman, PsyD ♦ Psychology for Writers on Psychology Today

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s