Disfunctiile sexuale

Unhappy_Couples

Disfunctii sexuale masculine

Disfunctia erectila

Disfunctia erectila, cunoscuta in mod frecvent sub denumirea de impotenta, reprezinta incapacitatea persistenta sau recurenta de a atinge sau de a mentine o erectie suficient timp pentru a finaliza actul sexual sau o alta activitate sexuala aleasa.

Cat de raspandita este disfunctia erectila?
Aceasta este o problema comuna care afecteaza cel putin unul din zece barbati. Din pacate, numai 10% dintre cei afectati primesc tratament. Numarul de barbati care sufera de o disfunctie erectila poate creste odata cu varsta.

Cauzele disfunctiei erectile:
Cauze psihologice:

Putini barbati trec prin viata fara sa sufere esecuri ocazionale de a atinge sau de a mentine o erectie. Aceasta se intampla de obicei din cauza stresului, oboselii, anxietatii sau a consumului excesiv de alcool. Acest lucru nu este deloc ingrijorator, putandu-se intampla oricui cel putin o data in viata, daca intra sub incidenta cauzelor enumerate anterior. Totusi, impactul psihologic al experientei  poate fi unul izolat la experienta avuta sau generalizand, punanu-si amprenta asupra vietii sexual , din cauza “temerii de esec” (anxietatea de performanta).  Barbatul devine atat de preocupat de esecul erectil anterior incat ajunge sa devina incapabil sa se bucure de senzatiile de excitatie asociate cu stimularea sexuala. Aceasta (lipsa de satisfactie, entuziasm, dorinta) la randul sau face sa scada excitatia sexuala, impiedicand astfel aparitia erectiei.

Disfunctia erectila cu un debut brusc la barbatii care pot avea erectii in anumite circumstante (context, cadru, partenera) dar nu si in altele, sugereaza o cauza psihologica. Uneori, factorul declansator poate fi usor de identificat sub forma unui dezacord puternic cu partenerul, a faptului ca a fost intrerupt in timpul actului sexual, sau a ingrijorarii excesive la locul de munca.

Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile includ:

* Stres si anxietate la serviciu sau acasa
* Conflicte conjugale si insatisfactii (care pot aparea de asemenea si cu ejaculare prematura)
* Depresie
* Plictiseala sexuala
* Orientari sexuale nesolutionate

Pana acum aproximativ 20 de ani, disfunctia erectila era considerata a fi provocata aproape in intregime de factori psihologici dar acum se cunoaste faptul ca afectiunile fizice sunt la aproape 75% dintre barbatii suferinzi. Totusi, majoritatea barbatilor cu disfunctii erectile sunt afectati de o combinatie de cauze psihologice si fizice.

Cauze fizice
Barbatii a caror disfunctie erectila este de natura fizica traiesc adesea un debut gradat al esecurilor erectile care tind sa apara in toate activitatile sexuale.
Cauzele fizice ale disfunctiilor erectile includ:
* Flux sanguin deficitar spre penis, de exemplu, ca rezultat al arterelor blocate
* Drenare excesiva a sangelui din penis (“scurgere venoasa”)
* Avarie sau boli care afecteaza nervii care merg spre sau dinspre penis
* Anormalitati hormonale
* Efecte secundare ale medicamentelor prescrise
* Alcoolism sau abuz de medicamente
* Diabet
* Fumat excesiv
* Valori inalte ale colesterolului
* Boli care afecteaza tesutul erectil al penisului
* Boli neurologice, atacuri
* Boli cronice grave cum ar fi insuficientele renale sau hepatice

Ce ar trebui sa faca un barbat daca dezvolta o disfunctie erectila? Intr-o prima instanta, barbatul cu disfunctie erectile se impune sa consulte medicul specialist pentru a identifica sau elimina cauzele de ordin anatomo-fiziologic sau medicul de familie in cazul in care persoana respectiva se afla sub tratament cu anumite substante medicamentoase sau se stie suferind de afectiuni cronice. Eliminandu-se ipoteza unei  cauzalitati fizice, se pot investiga implicatiile psihologice ale simptomului.

Ce tratamente sunt disponibile pentru disfunctia erectila?
Din perspectiva medicala:
Tratamente medicamentoase orale : Exista in mod curent patru medicamente administrabile oral autorizate pentru tratamentul disfunctiei erectile. Trei dintre aceste tablete sunt luate cu 30 minute pana la o ora inainte de activitatea sexuala si au o eficienta diferita ca timp. Celalalt este administrat sublingual (sub limba) cu 20 minute inainte de activitatea sexuala. Toate cele patru medicamente sunt eficiente si nu cauzeaza o erectie decat daca barbatul este stimulat sexual.

Terapia intrauretrala : Aceasta este o forma eficienta de tratament fara ace. O granula mica de medicament este introdusa in uretra (tubul prin care trece urina) utilizand un aplicator disponibil special. Medicamentul este apoi absorbit prin peretele uretrei si trece in tesutul erectil provocând o erectie in 5 sau 10 minute.

Terapie de injectare intracavernoasa: Aceasta este o forma de tratament foarte eficienta. Pacientul (sau partenera) este invatat sa injecteze medicamentul direct in corpul cavernos al penisului atunci cand doreste o erectie. Erectia survine adesea in urmatoarele 15 minute dupa injectie. Procedura este usor de invatat. Sunt disponibile câteva produse diferite.

Dispozitive cu vacuum: Sunt disponibile cateva modele diferite de dispozitive de constrictie. In esenta, dispozitivul consta dintr-un cilindru de plastic conectat la o pompa, care poate fi actionata manual sau cu baterii si unul sau mai multe inele de tensiune. Penisul este introdus in cilindru si activarea pompei reduce aerul din interiorul cilindrului creand vacuumul. Aceasta procedura are ca rezultat atragerea sangelui inspre penis, care se mareste imediat intr-un mod similar unei erectii naturale. Odata ce s-a produs o erectie adecvata, o banda de tensiune este plasata la baza penisului pentru a mentine erectia. Vacuumul din cilindru este apoi eliberat si cilindrul este indepartat de pe penis. Este important ca inelul de tensionare sa fie de asemeni indepartat dupa 30 minute.

Tratament hormonal: Numai un numar mic de cazuri de disfunctie erectila este cauzat de anormalitati hormonale. Cea mai frecventa dereglare hormonala este un nivel redus de testosteron (hormon sexual masculin) care poate fi restabilit printr-o inlocuire adecvata a testosteronului. Nu este recomandat sa luati preparate cu testosteron decât daca investigatiile de laborator confirma deficienta.

Proteze de penis : In mod esential, acestea sunt proteze introduse chirurgical in penis. Exista doua tipuri principale: tije semi-rigide care mentin penisul intr-o stare de rigiditate tot timpul dar care ii permit sa se curbeze atunci când nu mai este nevoie de o erectie. Cel de-al doilea tip este mai sofisticat si implica inserarea unui dispozitiv hidraulic care cauzeaza rigidizarea penisului la activarea unei pompe (implantata in scrot). Deoarece implantarea protezei peniene cauzeaza distrugerea ireversibila a tesutului erectil, aceasta nu ar trebui luata in considerare decât daca s-au epuizat celelalte forme de tratament.

Tratamente chirurgicale: Putinele cazuri de disfunctie erectila care sunt cauzate de anormalitati in fluxul sangvin inspre si dinspre penis pot fi tratate chirurgical.

Din perspectiva psihoterapeutica:
Din ce in ce mai des  este recunoscut impactul pozitiv al psihoterapiei asupra bunului mers a oricarui demers terapeutic intreprins, fie el medicamentos, chirurgical sau homeopat. Si asta pentru ca in general prin psihoterapie se intelege o “terapie a sufletului “ prin care devenim mai deschisi, optimisti, increzatori, pozitivi vis a vis de viata noastra si ceea ce ni se intampla. Pe langa deschidere catre schimbare, devenim constienti de potentialul de care dispunem sub aspectul resurselor si a folosirii acestora in scop curativ.
Forme de psihoterapie: hipnoza, terapie de cuplu, psihoterapie rational-emotiva, terapie sistemica etc.


Anunțuri